Nederland nog niet klaar voor volledig elektrisch rijden

In Nederland rijden er steeds meer elektrische en hybride auto’s en uiteindelijk is het zelfs de bedoeling dat alle auto’s elektrisch worden in Nederland. Eind vorig jaar reden er al 292.630 elektrische auto’s rond, wat een stijging van meer dan 43 procent was van het jaar daarvoor. Er is echter een probleem, want het elektriciteitsnet kan het, als de stijging flink door blijft zetten, helemaal niet aan.

De elektriciteitsvraag groeit door deze toename in elektrisch rijden enorm, waardoor netbeheerders nieuwe klanten straks niet meer kunnen helpen en de stroom zelfs kan uitvallen. Netbeheerder Stedin geeft al wel aan dat ze aan allerlei oplossingen werken om de capaciteit te vergroten.
“We verzwaren het net op veel plekken”, zegt Amy van Groot Batavé van Stedin. “Maar we zetten ook sterk in op verslimmen. Zie het net als een snelweg: het wordt er steeds drukker, dus we bouwen extra banen, maar we proberen met technologie zoals slim laden de drukte ook zoveel mogelijk te spreiden over de dag.”

Hoogleraar aan de TU Eindhoven Maarten Steinbuch geeft aan exact te weten hoeveel drukker het wordt op het elektriciteitsnet. Hij zegt dat we ongeveer 20 tot 25 miljard kilowattuur elektriciteit extra nodig hebben per jaar, als iedereen elektrisch gaat rijden. Dit aantal is net zoveel als de elektriciteit die alle huishoudens in Nederland momenteel gezamenlijk per jaar verbruiken.

Steinbuch geeft hier wel bij aan dat dit prima moet kunnen. “We hebben net geen 20 procent méér elektrische energie nodig dan nu om heel Nederland elektrisch te kunnen laten rijden.” De elektriciteit die huishoudens verbruiken, is immers maar een klein deel van het totaal. “En over twintig jaar moet de hele samenleving geëlektrificeerd zijn en hebben we daarom minstens dubbel zoveel elektriciteit nodig, waarvan dus maar een klein stukje naar mobiliteit gaat.” Volgens hem zou deze energie vooral van de zon en de wind moeten komen, aangezien het altijd wel ergens waait.

Naast het elektriciteitsprobleem, is er ook nog het punt van genoeg laadpalen in Nederland. Om in de toekomst alle auto’s te kunnen opladen, zouden we er volgens Burgman van de Vereniging Elektrische Rijders 1 miljoen moeten hebben, waar er nu 63.000 hebben staan in Nederland. Dit is overigens al wel een flink aantal, vergeleken bij andere landen in Europa.

Contact ons

AZ Autoverhuur Sneek

info@azautoverhuur.nl

+31 (0515) - 82 00 04

Wolkammersstraat 14-B
8601 VB  Sneek

AZ Autoverhuur Emmeloord

info@azautoverhuur.nl

+31 (0527) - 50 24 00

Ondernemersweg 29
8304 BH  EMMELOORD

KVK – 01072661
BANK – NL64 SNSB 0945 7767 48
t.n.v. MSB Automotive
BTW – NL8041.02.909.B02