‘Eerste auto’s met joystick-besturing in 2023 de weg op’

Vanaf volgend jaar komen de eerste auto’s op de weg die te besturen zijn met een joystick in plaats van met een stuur. De Duitse leverancier Schaeffler-Paravan is momenteel bezig met het ontwikkelen en testen van deze revolutie, die nu al getest wordt in de autosport en binnenkort dus ook bij productieauto’s.

Helemaal nieuw is het idee zeker niet, aangezien ontwerpers en technici al 136 jaar lang proberen het stuur te moderniseren. Het stuur is namelijk het minst ontwikkelde bedieningselement in auto’s en is soms onhandig en gevaarlijk. In 2004 liet Mercedes journalisten al met joysticks rijden als test, maar toen mocht dit officieel nog niet.

Nieuwe initiatieven waren altijd lastig, vanwege de juridische verplichting van een mechanische verbinding tussen stuur en wielen. Nu staat de regelgeving echter wel besturing met elektrische impulsen toe onder bepaalde voorwaarden. Het ‘drive by wire’ principe rukt sindsdien ook op in de autowereld, waarbij auto’s met elektronica bediend kunnen worden, en dus groeien de mogelijkheden ook hierin snel.

De joystickbesturing van Paravan is iets wat zeker als baanbekend kan worden beschouwd en dat is dan ook de reden dat toeleveringsgigant Schaeffler instapte en een joint venture met Paravan aanging. Er worden meerdere voordelen genoemd van de auto met een joystick besturen. Zo kost sturen geen kracht meer, worden klappen niet meer doorgegeven via het stuur wanneer je door een kuil rijdt en hebben assistentiesystemen het gemakkelijker, aangezien het stuur bij het corrigeren van de koers niet meer bewogen hoeft te worden. De besturing met joysticks zou in 2023 in serieproductie op de markt moeten komen en kan zelfs achteraf worden ingebouwd.

Volgens het bedrijf staan de fabrikanten dan ook al in de rij, zeker sinds het systeem ook aan de ISO-veiligheidsnormen voldoet. Ook merken als BMW en Mercedes zouden al langs zijn geweest.

Contact ons

AZ Autoverhuur Sneek

info@azautoverhuur.nl

+31 (0515) - 82 00 04

Wolkammersstraat 14-B
8601 VB  Sneek

AZ Autoverhuur Emmeloord

info@azautoverhuur.nl

+31 (0527) - 50 24 00

Ondernemersweg 29
8304 BH  EMMELOORD

KVK – 01072661
BANK – NL64 SNSB 0945 7767 48
t.n.v. MSB Automotive
BTW – NL8041.02.909.B02