Wanneer je met vakantie gaat naar het buitenland, krijg je te maken met verkeersregels die vaak anders zijn dan in Nederland. We zullen hieronder een aantal bijzondere verkeersregels toelichten die gelden in bepaalden landen.
Zo gelden er in veel Europese landen vrijwel jaarlijks milieuregels die steeds strenger worden. In België zijn er bijvoorbeeld eigen milieuzones in Antwerpen, Gent en Brussel die als Low Emission Zone (LEZ) of Zone de Basses Émissions (ZBE) worden aangegeven. Er staat een flinke boete op het inrijden van een milieuzone met een voertuig dat daar niet is toegelaten. Daarnaast mag je in België op bepaalde autowegen maximaal 90 kilometer per uur rijden, wanneer er te veel fijnstof in de lucht zit. Dit wordt duidelijk gemaakt aan de hand van matrixborden met de tekst ‘SMOG 90’.
Voor stadscentra in de grote steden van Duitsland gelden al langer milieuvignetten die voor alle voertuigen gelden. Alleen wanneer je op de Autobahn blijft heb je het vignet niet nodig. Wanneer je niet het juiste vignet hebt of helemaal geen, riskeer je een boete van 80 euro. Daarnaast zijn er een aantal steden, zoals Hamburg en Berlijn, waar helemaal geen dieselvoertuigen mogen komen in bepaalde stadsdelen.
Ook in Frankrijk is een dergelijk milieuvignet nodig in steeds meer steden en departementen. Het gaat daar om 2 soorten milieuzones: de tijdelijke milieuzone (ZPA) en de lage-emissiezone (ZFE). Hier riskeer je zonder vignet een rijverbod en een boete van minstens 68 euro. Dit soort milieuzones gelden trouwens ook in Zwitserland, in kanton Genève. Een aantal landen hanteert naast dit milieuvignet ook een tolvignet/autovignet voor de (auto) snelwegen door het hele land, zoals in Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië.
In de landen Duitsland, België, Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht om in een file een reddingsstrook in het midden vrij te houden voor de hulpdiensten. Dit houdt in dat je op de linkerbaan zo ver mogelijk links rijt en op de rechterbaan zo ver mogelijk naar rechts. In Zwitserland is het daarnaast verplicht om te ritsen, wanneer er 2 rijstroken worden samengevoegd. Het is dan de bedoeling door te rijden tot vlak voor de versmalling op de wegvallende rijstrook en dan pas op het laatste moment in te voegen. Verder ben je verplicht één voertuig de ruimte te geven in te kunnen voegen op de doorgaande rijstrook.
In de landen die om Nederland heen liggen mag je nergens je telefoon vasthouden terwijl je rijdt, maar daar zijn wel verschillen in. Zo mag je in Duitsland wel handfree bellen en een hoofdtelefoon of oortjes gebruiken en je mag er je telefoon gebruiken om te navigeren. In Spanje en Frankrijk gaan ze een stuk verder en mag je telefoon of tablet helemaal niet in het zicht liggen. Er mag alleen een vooraf ingestelde navigatie in een houder te zien zijn. Hoewel in Frankrijk het gebruik van navigatie afgeraden wordt en daar is het verboden een hoofdtelefoon of oortjes te gebruiken.
In Frankrijk staan hier zeer hoge boetes op: bijvoorbeeld maximaal 1500 euro voor het bezitten van een radarverklikker en je rijbewijs voor maximaal 3 jaar inleveren. Wanneer je met te weinig profieldiepte op je banden rijdt kan je dat ook een flinke boete of zelfs gevangenisstraf opleveren.
Andere bijzondere regels zijn bijvoorbeeld het verbod op het rijden met teenslippers of met blote voeten in bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje. In Spanje gaan ze zelfs nog wat verder en staat er een boete van 80 euro op het rijden in zwemkledij of in een te dikke jas. Verder moet je in Spanje en Portugal altijd een reservebril bij je hebben als je een bril of lenzen draagt.
Wat betreft met alcohol in je bloed achter het stuur kruipen, zijn veel regels in de ons omringende landen hetzelfde met maximaal 0,5 alcoholpromillage. Voor jonge bestuurders willen deze regels nog wel eens variëren. Zo mogen zij in Spanje tot 0,25 alcoholpromillage in hun bloed hebben en in Zweden en Noorwegen 0,2. In Slowakije en Tsjechië zijn ze echter nog strenger en hanteren ze een nultolerantie.