Met een stroomnet dat steeds voller raakt, is een buffer gebruiken om de schommelende energievoorziening uit hernieuwbare bronnen te stabiliseren steeds belangrijker geworden. Dit kan bijvoorbeeld door een elektrische auto bidirectioneel te laden, waarbij je deze dus kunt opladen en ontladen en zo als buffer kunt gebruiken.
Hoe werkt het?
Bij bidirectioneel laden wordt de wisselstroom (AC) van het elektriciteitsnet omgezet naar gelijkstroom (DC) op het moment dat het elektrische voertuig opgeladen wordt. De gelijkstroom is stroom dat door de elektrische auto gebruikt kan worden door de eigen converter van de auto of een converter in de lader, maar kan ook worden teruggestuurd naar het elektriciteitsnet door de gelijkstroom (DC) weer om te zetten naar AC.
Verschil met slim laden
Slim laden betekent dat een slim apparaat het laden van een elektrisch voertuig kan regelen. Dit kan zowel bij het opladen van de auto als bij het terugleveren van energie aan het elektriciteitsnet. Het apparaat maakt gebruik van een verbinding tussen de auto en de lader, zoals bijvoorbeeld een slimme EV-laadapplicatie. Met slim laden hoeft de auto niet de hele tijd aan de lader te blijven hangen. In plaats daarvan kan je als aanbieder van mobiliteit bepalen wanneer de auto het beste kan worden opgeladen, rekening houdend met de vraag naar energie en de kosten.
Voordelen
Voor mobiliteitsondernemers zitten er een aantal voordelen aan bidirectioneel laden. Zo biedt het de mogelijkheid om je autobedrijf zelfvoorzienend te maken. Je bedrijf is namelijk niet meer afhankelijk van het aanbod en de prijs van elektriciteitsbedrijven, wanneer het gebruikmaakt van zelfopgewekte stroom en deze opslaat en later weer gebruikt. Daarnaast kan alle energie die zelf wordt opgewekt, maar niet wordt verbruikt, worden opgeslagen in batterijen van elektrische auto’s. Die opgeslagen energie kan dan weer verkocht worden aan het stroomnet, wat vooral interessant is als er verschillende stroomtarieven zijn. Ook is het mogelijk de overtollige, duurzaam opgewekte stroom aan andere bedrijven aan te bieden op lokaal niveau of via een soort marktplaats voor stroom. Op dit moment werkt BOVAG aan een energie pool die duurzame energie voor alle leden van BOVAG beschikbaar moet maken.
BOVAG-bedrijven
We noemden net al even de energie pool waar BOVAG aan werkt, maar BOVAG is sowieso een volwaardige energiespeler met 90.000 medewerkers en ruim 8.000 mobiliteitsbedrijven. Om het energienetwerk te balanceren kunnen alle leden van BOVAG een belangrijke rol spelen. De verwachting is namelijk da er straks ongeveer 2 miljoen elektrische auto’s, trucks en bedrijfswagens bidirectioneel kunnen laden met een gezamenlijke accucapaciteit van 150 gigawattuur.
Vehicle-to-grid (V2G) technologie
V2G is het terugleveren van elektriciteit vanuit een elektrisch voertuig naar het stroomnet. Wanneer deze elektrische voertuigen tijdens daluren kunnen opladen en kunnen teruggeven tijdens piekuren is dit vooral erg interessant, aangezien dit zorgt voor minder schommelingen op het stroomnet.
Beschikbaarheid
Er zijn momenteel nog niet veel bidirectionele laders voor elektrische voertuigen beschikbaar die een eigen converter hebben die de hoeveelheid stroom van en naar de batterij regelen. Deze V2G-technologie zal waarschijnlijk wel spoedig door veel autofabrikanten worden aangeboden. In 2021 heeft de Volkswagen Group bijvoorbeeld al aangekondigd dat ze de eerste grote autofabrikant willen zijn die deze technologie wil uitrollen in al hun elektrische auto’s. Sommige modellen hebben overigens naast V2G ook V2L (vehicle-to-load), waarbij het voertuig andere voertuigen kan opladen of elektrische apparatuur van energie kan voorzien.