Aanhanger trekken met B-rijbewijs: hoe zat het ook alweer?

Veel mensen rijden met een aanhanger achter de auto en zeker in de zomer. Dit kan een simpele aanhanger zijn, maar velen rijden ook met vouwwagens of caravans achter de auto. Het is dan echter wel goed te weten of de combinatie van auto met welke vorm van aanhanger dan ook gereden mag worden met alleen een B-rijbewijs.

Een B-rijbewijs krijgt iedereen die zijn of haar autorijbewijs haalt. Er zijn ook mensen die meteen voor een BE-rijbewijs gaan om grotere aanhangers te kunnen trekken, maar met een B-rijbewijs is er ook al heel wat mogelijk.

Daarmee mag je namelijk relatief kleine aanhangers trekken, waarbij het totaalgewicht van de aanhanger (inclusief maximaal toegestane belading) maximaal 750 kilo mag zijn wanneer het gaat om aanhangers zonder eigen kenteken. Het gewicht en maximale laadvermogen van de aanhanger staan meestal wel op een plaatje van het onderstel.

In sommige gevallen mag je aanhangers met een eigen kenteken ook trkken met een B-rijbewijs. Deze aanhangers mogen meer dan 750 kilo totaalgewicht zijn, maar hierbij geldt een andere rekensom. Het is hierbij namelijk van belang dat aanhanger en auto samen niet meer dan 3500 kilo wegen bij maximale toegestane belading. De maximale massa van auto en aanhanger worden dan bij elkaar opgeteld en dit totaal moet onder die 3500 kilo blijven.

In de praktijk is echter de maximale toegestane massa van beide voertuigen van belang, aangezien lichtere auto’s ook weer minder kilo’s mogen trekken. Deze modellen hebben namelijk een minder krachtigere motor. Al deze zaken worden door de politie bekeken wanneer er een controle plaatsvindt.

Naast een B-rijbewijs en BE-rijbewijs bestaat er sinds enkele jaren ook een B+-rijbewijs met ‘code 96’. Hiermee mag je een net wat zwaardere combinatie rijden dan met B, namelijk 4250 kilo.

Contact ons

AZ Autoverhuur Sneek

info@azautoverhuur.nl

+31 (0515) - 82 00 04

Wolkammersstraat 14-B
8601 VB  Sneek

AZ Autoverhuur Emmeloord

info@azautoverhuur.nl

+31 (0527) - 50 24 00

Ondernemersweg 29
8304 BH  EMMELOORD

KVK – 01072661
BANK – NL64 SNSB 0945 7767 48
t.n.v. MSB Automotive
BTW – NL8041.02.909.B02